DIET UNTUK GOLONGAN DARAH ‘A’

Satu ketika dahulu aku dapat tahu aku berdarah A -ve or rhesus negative, mmm xde pape aku maintain relax jer..setelah sekian lama dah kawin n nak pregnant baru ku tahu rhesus -ve leh effect kat baby bagai baru lah nak cuak...

masa nak buat baby card kat klinik kerajaan tu mmg debor sgt sbb nnt kena buat blood test..tunggu result ckit punya lambat..lg tambah2 cuak aku..lastly dapat result alhamdulillah A rhesus positive..rasa geram n nak marah pon ade sape ntah silap buat test dulu2 tu..luckily dalam bape tahun idup ni xde pape kena buat blood transmission ke..kalu x salah info lg haru ..silap2 kena tukar darah lak..itu sejarah lampau laa..entry ni xde kaitan pon pasai rhesus tu cuma info tentang BTD bg sape berdarah A sama mcm aku..

Dr. Peter J.D´Adamo dalam bukunya menyarankan pemilik jenis darah A mengambil diet vegetarian dengan pengambilan makanan yang mengandungi lektin yang sedikit. Ini kerana jika kandungan lektin diambil dalam kuantiti yang banyak akan mengakibatkan masalah perut. Menurut beliau lagi, golongan individu yang memiliki jenis darah A menghasilkan kandungan lendir lebih banyak berbanding jenis darah lain. Keadaan ini menimbulkan risiko terhadap jenis penyakit jenis alahan seperti asma, infeksi telinga dan gangguan pada saluran pernafasan.

Selain itu sumber makanan berasaskan haiwan seperti ikan dan ayam boleh diambil tetapi dalam kuantiti yang terbatas. Individu dengan jenis darah ini juga dianjurkan mengambil susu yang telah melalui proses penapaian seperti susu masam, krim tanpa lemak, keju alami(ee x suke..), telur dari jenis organik atau ayam kampung (dalam jumlah terbatas), lemak (dalam jumlah terbatas, kekacang dan bijirin dan susu kacang soya. Individu darah jenis ini perlu mengambil sayur-sayuran dan buah-buahan dalam kuantiti yang banyak (ckit2 bleh laa byk sgt x lalu tekak nie).

Makanan yang harus dihindarkan adalah hidangan laut berwarna putih seperti ikan siakap putih, cumi-cumi, daging lembu, daging salai, susu, keju hasil olahan industri, kacang merah, roti, kuih-muih, kek, kentang, mangga, betik, jeruk, pisang, minyak jagung dan minyak kacang tanah (seafood i minat y amat tau).

Ciri khas individu jenis darah A:

• Memiliki sistem pencernaan yang sensitif

• Perlu menghindari makanan yang daripada produk susu dan daging

• Dianjurkan menjadi vegetarian atau mengambil makanan berkadar karbohidrat tinggi, namun rendah lemak

• Mengurangkan stres dengan bermeditasi, atau berolahraga • Cukup beristirehat


Menu diet yang dianjurkan:

Sarapan : Air putih dicampur jus limau nipis dan oat

Snek: Jus anggur / kopi

Makan Tengah Hari: Salad dan roti gandum satu potong serta teh herba

Snek: Kuih beras dua potong dan teh hijau

Makan Malam : Pasta tanpa daging campur brokoli, yoghurt dan teh herba

mm frens lets try this diet style..4 myself mcmane ntah coz old habits die so hard, so nak kurus lagu mane...

k takecare.



How time flies, Nayli is two this morning huhu cam x PECAYA jer. Anyway happy 2nd birthday my sweetheart. Pity nayli ibu n ayah not celebrate ur birthday yet bz ckit this week (ayah ek not ibu...). Probably this evening la kite g mkn2 aka small celebration party just three of us k. Enjoy nayli 1st birthday pics.




suspen je tajuk story nie..mmg haru gak la..mcmane ntah nak stat..arini pengasuh anakku "nenek" tp still vogue bercuti..so terpaksa import my sis y still lg menanam anggur tu jaga dia..

as usual adikku tu bukan leh memerap jer kat umah..so dia nak kuar irup udara segar kat dungun y nearly ngn beach nie..poyoss jer dlm other word jalan2 laa aka round2 gitu..

mm nak dijadikan ceti masa dorg ni singgah kat grocery shop nak beli air ribena membasah tekak, since that day is thursday (weekend kat ganu is friday k) maka berbodon2 la school childrens kat area tu..

those kids : eh nayli laa anak tukang dobi..meh cni2..oo sombong ek..yela budak cute
katakan!!!

my sis : ??@@###&&% .........

sure sume pon cam a bit confuse since when lak aku tukar profesion jd laundry girl..bile adik aku story balik insiden y mengigit hati tu...rasa sedih lak dibuatnya..x pasai2 anak aku glamor around the town ngn gelaran "si nayli anak tukang dobi" ..huhu sob2 : ( ..ingat cinderella kee!!

the true story is dah quite some times laa aku dengar pengasuh aku wat part time job cm amik upah jahit curtain or table skirting utk boarding school around dungun tp x inform aku pon secara official..actually aku x kisah sgt sbb faham la condition mcmane and nak tambah duit kot..

lagipun bleh la nayli expose ckit ngn dunia luar xlah terperap kat umah duk berdua je ngn nenek dia tu..risau gak takut dia xleh bergaul ngn org ramai mcm budak2 y duk nursery mayb lebih social laa..

tp tang gelaran tu agak merobek hatiku pabila mendengar..waaa!!!!

k la sume bye n takecare..


***ini sticky mode...sila scroll down...***

  • Name : Rumpunan Mekar Pelamin Services
  • Location : Kuala Lumpur, Malaysia
  • Website : www.mekarpelamin.com
  • About Me : mekarpelamin@yahoo.com

    " SELAMAT HARI RAYA AIDIL FITRI "

    Terbaru...!!!
    1. Pakej Kanopi/Khemah
    2. Aneka Cenderahati & Biskut Raya 2009
    3. Koleksi Gambar
    4. Koleksi Baju Pengantin
    5. Koleksi Baju Tunang/Nikah
    6. Koleksi Baju Persalinan
    7. Koleksi Solekan
    8. Koleksi Pelamin
    9. Koleksi Pelamin Mini

  • Favorite Music :

    PROMOSI 2009 / 2010...!!!
    Diskaun hebat untuk Pakej Pertunangan, Perkahwinan, Fotografi, Kanopi/Khemah & Aneka Cenderahati. Promosi sah sehingga Julai 2010. Sila klik ke www.mekarpelamin.com. Tempahlah sekarang...!!!


project bulan SEPT 09(mini pelamin:tunang)


*promo utk business my SIL..kyong..(esp utk area selangor n KL)








salam sume..

tahun ni aku raya kat dungun aka umah mak bapak aku..sonoknya bukan kepalang cewahhh..huhu masih x sedor dah jadi bini org ibu org menantu org pandai-pandai lah bwk diri..perasan single mingle lg jork aku nie..

tahun ni gak second raya idulfitri for nayli..sonok lg berganda coz nayli dah pandai panjat umah2 jiran g raya aka ngumpul angpau raya..kuar pagi tghari baru balik jalan raya ngn aunty2 dia lorr tu pon rest jap n continue lg..hebat x??

tahun ni gak aku hangin ngn seseorg di pagi raya huhhh!!!geram gell..tp pastu leh minta maap sib baik lah hari raya..kalu x mau je sekehh kepala org tu..

tahun ni aku first time try make pandan muffin uols nyum2 (bdk baru blajo)..cups ditaja oleh my SIL..thanks kyong byk gel bagi mcm aku nak jd pengusaha berjaya laks..not bad laa leh telan n gebu gak..angkat ckit kahkakahh

tahun ni gak xde gambar raya y menjadi sgt..coz si kecik tu nayli payah noo y di'ikat'..candid pon mane y dan n dia x perasan..

*pics above by my sis coz 'laptop ku' masih lg underconstruct...: (

k takecare.


our refreshment..


muka baru pas meragam...

salam
mcm biasa la entry terlewat..bwk anak kecik travel nie..mmg amat menguji kesabaran
sib la aritu dari KL jer kalu dr Perak trus ke Dungun xtau laa ntah bape jam nak sampai..

actually dorg boring stay dalam kete lama2..kalu dorg tido tu kira bonus k..leh la mak ayah
dok rest jap..aritu kami gerak dalam kul 2.30 laa dari umah abg ipar ku..pic kat ats tu nayli

terjaga dr tido coz ayh dia stop kat pump station rest sepicing..pastu meraung x hingat adoiya
..bukan makan pujuk bdk nie..sib baik la ade petronas ade kasi refreshment mm "PETRONAS
Coffee Break"..dpt coffee kaw2 panas ,dutch lady strawberry flavour y sejuk..n gardenia bread 2 jenis..nyumm..thanks ya..

terubat laa ckit ragam si nayli..sampai umah mak aku around 7.30pm..

k takecare.


salam sume

minggu lepas ada audit dalaman kat poli aku huhu...


semlm kena pantau lak pengajaran n pembelajaran (PnP) oleh Ketua Program

hampes tul...bendal jer laa bukan baru smlm mengajo...tp as human being cuak tu

mesti adaa maaa..

minggu first bulan Nov ni audit SIRIM lak jbtan aku konpem dah kena book utk

dibelasah (katanya) minggu tu gak kena audit penilaian oleh Bahagian Peperiksaan dan

Penilaian Politeknik(BPN)...(nak kena sample markah budak bagai, skema pemarkahan bla bla)

adoiyaa penat nyer nak settle kan sume..nak ngajo lg nak mark paper lg nak kena g kursus

lg nak wat proper documentation lg..botak kepala aku ni....busan tahap gaban...

weng tau x...tulunnnnnggg!!!!





minggu nie aku tersangatlah tension..
dah laa laptop aku wat hal..power dia xnak msk..

point kat dalam tu dah patah..xdpt den nak tolong..
kedai pon xnk repair ganti sparepart tu...kne tunngu blk raye nnt
nak singgah KL kot, sib baik laki aku ni tau la ckit2..aku ni serius x
reti pasai benda alah ni..skang aku pakai la laptop zaman tok kaduk ni..
lemmmb la lak (syukur la gak walaupon mencoookk)..
fuuuhhh menguji kesabaran sungguh di bulan Ramadhan
y mulia nie..one more broadband ni..awal2 dulu laju campookk!!!
skang bukan lemmb mcm siput babi lg dah tapiiiii..kejap on kejap off x
smpi 5 min pon adooiyaaa..kt umah pon same jer..mmg aku hangin laa
ngn "berukband" nie...

luahan hatiku di tengahari ini..k see ya..

Ragam nayli di bulan Ramadhan, penat ibu layankan..first day aku pose umah mak coz kumpul sume adik2 aku ada..so 2nd day pose umah sendiri..kena masak lah jawabnyer..simple2 jer lauk pauh senang2 dik oii...si nayli ni siap je aku masak dalam kul 6(ingt kat sabah ke buka awal2) lebih sibuk "nak sikk"..

..bubuh laa nasi ngn ikan goreng favorite dia tu..mkn mesti dlm tuperware pink tu n ada sudu..cam omputih jee ibu ngn ayah pon mkn ngn tgn lg deelicious gitu..gambar2 muka nayli y excited gitu..thn lepas nayli dok ats carpet jer thn ni dok ats kerusi dah..cepat je besor anak aku nie..

wowww!!!

haha!!!

nyum2

sekian tuk kali ini dari aku y x berapa rajin update huhu...
take care...


to all umat islam selamat menunaikan ibadah puasa pada tahun ini 1430 H dengan penuh ketakwaan kepadaNYA.



Layankan petikan teks ucapan pengantin baru..sumber from budiey.com

Ditanya sama ada bekas isterinya itu turut mengetahui tentang perkahwinannya dengan Waheeda, kata Akhil:

“Saya tidak mahu komen. Dia tidak ada kena-mengena.”

Dalam pada itu, Waheeda juga melahirkan rasa syukur kerana telah sah bergelar isteri setelah hebat dilanda kontroversi selama ini.

“Saya tidak mahu bercakap tentang kontroversi. Bagi saya, lebih banyak benda lain yang patut difikirkan. Saya mengambil nasihat Dr.Fadzilah Kamsah yang pernah cakap pada saya, cabaran yang dilalui sebenarnya akan diberikan ganjaran yang besar kelak. Perkahwinan ini juga adalah untuk merapatkan hubungan ahli keluarga kedua-dua belah pihak. Kami juga tidak akan pergi berbulan madu, tetapi akan menggunakan masa yang ada untuk melawat saudara-mara. Saya juga telah bersara dari dunia seni dan ingin memberikan tumpuan pada suami dan anak-anak,” kata Waheeda yang juga bersedia untuk menimang cahayamata sendiri jika dikurniakan rezeki.

Ditanya mengapa pihaknya hanya meminta senaskhah Al-Quran sebagai pengganti wang hantaran, ujar Waheeda, dia berpendapat perkara itu lebih afdal kerana Al-Quran adalah pelengkap segala-galanya.

“Ini memang permintaan bapa saya juga. Lagipun, saya tidak mahu perkahwinan ini membebankan sesiapa. Malah, saya dan Akhil memang sentiasa berpegang kepada Al-Quran dalam kehidupan,” katanya yang juga menafikan majlis itu dibuat secara ‘rahsia’. Majlis ini dibuat di sini kerana kawan Akhil ingin menikahkan kami sendiri. Kami juga tidak merahsiakan perkahwinan ini dari media kerana kami turut menjemput rakan-rakan media yang rapat dengan kami. Lagipun, keluarga dan saudara-mara di sebelah saya dan Akhil ramai yang hadir hari ini. Insya-allah, kami akan adakan sebuah resepsi pada 31 Oktober nanti di Dewan Bukit Jelutong, Shah Alam dan akan jemput lebih ramai tetamu,” katanya.

Tahniah dan semoga berbahagia selamanya...(p/s :jagalah masjid baru ni sebaiknya jgn kecundang lg cian anak2..amin)

Apa pendapat anda tentang tindakan yang diambil oleh kerajaan Malaysia dalam membendung penularan wabak H1N1 ini? Moh kongsikan bersama...

5 juta rakyat Malaysia berisiko dijangkiti H1N1: WHO

BUKIT MERTAJAM: Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) menganggarkan lima juta atau 20 peratus rakyat negara ini berisiko dijangkiti virus influenza A (H1N1) jika langkah pencegahan tidak diambil secara serius oleh orang ramai.


Menteri Kesihatan, Datuk Seri Liow Tiong Lai, berkata kajian WHO juga menjangkakan penularan wabak itu mungkin berlarutan antara enam bulan hingga setahun lagi.

"Kajian itu menyebut bahawa jika penularan virus H1N1 di sesebuah negara tidak berjaya ditangani dengan berkesan, 20 peratus penduduknya akan terdedah dengan jangkitan virus itu," katanya kepada pemberita selepas melawat Hospital Bukit Mertajam di sini hari ini.

Beliau berkata, wabak itu dijangka merebak lebih cepat pada musim tengkujuh.

"Pada musim tengkujuh, kita lebih terdedah dengan selesema, batuk-batuk dan demam. Tempoh ini amat penting untuk semua rakyat mengambil langkah berjaga-jaga dan tidak mengambil mudah isu kesihatan," katanya.

Liow berkata, kajian WHO juga menunjukkan jumlah sebenar penduduk yang dijangkiti H1N1 adalah 20 kali ganda daripada jumlah pesakit yang direkodkan menerima rawatan akibat jangkitan virus tersebut.

"Ini bermakna jika kita merekodkan 3,574 kes jangkitan H1N1 setakat ini, jumlah sebenar yang dijangkiti adalah sekitar 70,000 orang," katanya. - Bernama

Bahan-bahan :
Swiss roll (pandan/coklat/oren/plain ape2 la yg suka. Sponge cake or butter cake pon xpe)
Jem strawberry (beli home made jem or pie filling selalunya lebih sedap)
Fruit cocktail, Peach slices, anggur, strawberry
Whipped cream

Bahan kastad :
1 tin susu cair
1 tin air
1/2 tin gula halus
2 sudu makan serbuk kastad + 1/2 cawan air (bancuh)

Cara-cara membuatnyerrr :

1. Mula-mula sediakan kastadnya. Masak susu cair, air dan gula sehingga mendidih. Kemudian masukkan bancuhan kastad, teruskan mengacau seketika sehingga pekat serta tidak berketul dan tutup api. Kastad itu sepatutnya tidak terlalu cair dan tidak keras macam buat puding kastad berjagung tu. Teksturnya kena creamy tapi cukup kukuh untuk support buah-buahan nanti. Kalau cair sangat buah tenggelam plak.. So basically klu nampak mcm tak jadi tu ubah la sket sukatan susu cair atau kastad tu nnt. Pastu sejukkan kastad tersebut.

2. Potong kek dalam 1/2 inci dan susun dalam casserole. Tuangkan sedikit air gula dari fruit cocktail sehingga keseluruhan kek lembap.. bukan sampai banjir okk.. huhuh.. Pastu leh sapukan jem strawberi tadi di atas permukaan kek tersebut.



3. Setelah kastad sejuk, tuang kastad di atas susunan kek tadi dan susun buah-buahan cocktail yang telah ditoskan ke atas kastad itu.


4. Akhir skali, bleh la layerkan topping terakhir dengan whipped cream. Whipped cream ni ada 2 jenis kalau carik kat kedai, bergantung la mana satu rasa nak guna. Satu dalam pressurized tin, satu lagi dalam kotak 200ml cam kotak santan tu. Kalau dalam tin tu bleh guna terus. Cam makan strawberry with cream gitu. Kalau beli yg dalam kotak (ini lebih murah), cuma perlu dipukul hingga kembang je then sapukan sebagai last layer. saya guna dalam tin jer lg mudah.

5. Ratakan cantik-cantik dan susun buah-buahan peach dan strawbery (apa-apa yang digemari) di atasnya. Sejukkan dahulu sebelum dihidangkan. Selalunya trifle biasa lapisan terakhir adalah lapisan nipis jelly/agar2 berfungsi utk 'hold'kan buah-buahan di lapisan atas. Tapi creamy trifle sebegini lebih yummy kerana lebih berkrim la kot.. hahahahah. Jika anda menggunakan casserole yg agak tinggi, boleh buat selang seli 2 atau 3 layer kastad dan whipped cream sebelum finishing.

5. Kalau nak makan rasa-rasa feel makan aiskrim, masukkan dulu dalam freezer lebih kurang 2 jam.. Pastu makannnnnnnnnnn.. YUM YUM... akakakaka



Selamat mencuba yerrrr!! (expecially kmaity)

Bulan Syabaan umpama pintu gerbang bagi menyambut bulan Ramadhan.
Marilah kita memeriahkannya.
Soalan: 
Apakah hukum atau dari manakah asalnya amalan membaca yaasin 3 kali pada malam 
nisfu Syaaban. 
Adakah ada dalil yang jelas mengenai perkara ini.   
Jawapan:  
Oleh: TuanHassan Tn-Lah   Amalan nisfu Sya'aban adalah suatu perayaan 
yang direka berdasarkan nas-nas yang lemah dan mardud (tertolak). Inilah pendapat 
majoriti mujtahid hari ini antaranya Prof Qardhawi (Fatawa Mu'asirat), Syekh Sayyid 
Sabiq (Fiqh Sunnah), Prof Mutawalli Sya'rawi (anta Tasal), Dr Abdul Karim Zaidan 
(alMufassal) dan Prof TM Hasbi asSiddiqui (Sunnah dan Bid'ah). Amalan membaca Yaasin 
3X pada malam nisyfu Sya'aban adalah bid'ah dan tidak ada nas yang menyokongnya.  
Amalan nisfu Sya'aban ini adalah adat Melayu dan ia bukan peristiwa yang disyari'atkan.
Penjelasan: 
Baca yaasin tidak bid'ah. Ia menjadi bid'ah bila dikaitkan dengan peristiwa 
dan malam2 tertentu  sedangkan amalan itu tidak diambil dari nabi saw. 
PUASA DI BULAN SYAABAN  
Adalah disunatkan berpuasa di bulan Sya`ban sebagaimana yang diriwayatkan daripada 
Aisyah Radhiallahu `anha berkata:  Maksudnya: "Adalah Rasulullah Shallallahu `alaihi 
wasallam berpuasa sehingga kami mengatakan baginda tidak berbuka, dan baginda berbuka 
sehingga kami mengatakan baginda tidak berpuasa. Saya tidak pernah melihat Rasulullah 
Shallallahu `alaihi wasallam menyempurnakan puasa satu bulan kecuali pada bulan Ramadan 
dan saya tidak pernah melihat baginda berpuasa lebih banyak daripadanya pada bulan 
Sya`ban." 
(Hadith riwayat Bukhari) 


huhu try a new desert 4 my family n anak2 PA my hubby coz they all have a gotong royong day at robotic lab yesterday..nama desert ni mcm kat atas tu xde lah payah sgt, aku buat dpt 2 tray setengah jer..campak2 jer sumber resipi nie dari one of my fren kt mrsm tepen dulu..kalu ade request from kwn2 nnt aku tulih resipi nyer..

k take care



stat ptg semlm aku telah mencuba produk yg baru dibeli nie..huhu mahal woo RM70 satu bar saje xtau la ok ke tak..tp dah xtahan sgt ngn muka nie slps stop mkn pil tooot lain mcm je rasa cm gatal2 sokmo ..

n tgn aku pon gatal nak menggaru..baru 2 kali je pakai mtk2 laa kerajinan ku ni konsisten..opismate aku promote produk ni kalu beli kat luar RM 95 satu bar..so satu kotak korang kali la 4...terketar2 lar nak bayoor jawabnya..

orait kengkawan lets share aku nyer survey 'bout this product briefly...

Ia adalah produk terbaru dari Austria, bar pencuci muka yang mengandungi bahan aktif semulajadi untuk merawat dan menjaga kesihatan kulit. ‘Moor’ adalah perubatan tradisional digunakan dikebanyakkan tempat di Eropah Tengah sejak berkurun lama. Semenjak 60 tahun kebelakangan ini, telah kerap dibuat penyelidikan klinikal ke atas terapi ‘Moor’ dan telah dibuktikan bahawa ‘Moor’ sememangnya mengandungi kaedah yang baik. Disebabkan itulah maka ratusan pakar perubatan di Eropah mengguna dan memperakukan perubatan secara ‘Moor’ ini

Herba dan Nutrien: Ratusan herba, bahan organik, hormon tumbuhan, antibiotik semula jadi dan lain-lain bahan semula jadi bercantum untuk mengeluarkan satu bahan ajaib yang pekat dan kaya dengan bahan-bahan organik semula jadi iaitu Moor Bahan-bahan organik semulajadi inilah menjadikan ’Deep Moor’ suatu keajaiban therupatik dan wajah menjadi lebih muda serta dapat merawat penyakit. Sesungguhnya banyak klinikal penyelidikan telah menunjukkan yang ‘Deep Moor’ bertindak menyerap ke kulit dan berdayacipta menjadi sebagai terapi holistik ke seluruh sistem tubuh.

Heilmoor Clay:
Terdiri daripada beratus herba,bahan organik, antibiotik yang semulajadi, hormon tumbuhan dan banyak lagi.


Kebaikan Menggunakan Eumora

1) Memberi tenaga dan membina sel-sel baru berulangkali
2) Menghantar nilai tertinggi nutrin dan meresap ke dalam dermis kulit
3) Hydrasi optima
4) Memadatkan
5) Membina sel-sel baru

6) Nilai nutrisi yang hampir optimum di dunia

7) Meresap dengan pantas dengan kandungan tinggi

8) Menjana kembali kolegen

9) Detox

10) Bersinar, berseri & bercahaya

TEMPAT YANG BOLEH DIGUNAKAN :
Seluruh tubuh, dari hujung rambut hingga ke hujung kaki.

Cara penggunaan:
Penggunaan Di Muka (Untuk Sapuan Serata) :
  1. Pastikan muka dibersihkan daripada sisa makeup terlebih dahulu.
  2. Basahkan hujung jari anda (buangkan air yang berlebihan)
  3. Gosokkan sabun di tapak tangan bagi menghasilkan buih
  4. Ratakan buih. (Gosok dengan lembut dalam 10 saat bagi memastikan buih meresap ke dalam kulit)
  5. Biarkan selama 3 minit (tidak boleh lebih dari tempoh tersebut) dan bilas.
  6. Biarkan ianya kering sendiri (tidak perlu lap muka)
  7. Gunakan ia 2 x sehari
SELAMAT MENCUBA!!!

the combo pic

esk aku stat keje semula, mcm xde kaitan lak ngn tajuk lantak..DIY tu laki aku nyer motto idup jap lg aku stori..mm seronok kan cuti lama2 best sgt camer nie penyakit malas dah menular dlm diri, malasnyerr nk g opis malasnyerr nak keje malasnyer nak stat ngajar semula..huhu mesti dak berabuk mejaku kat opis tu..cuti seminggu nie xde lah blk kg just settle bende2 tertunggak kat umah nie..mcm2 dpt buat..laki aku byk sgt projek kat umah ni..memula wat wiring ckit pasang aircond..n kipas dinding kat dapur lampu belakang n tambah plug, mm next month kabinet siap yahuuu!!! suke sgt (xtau laa hasilnya cantik ke x mtk2 comel laa)..then wat keje piping lak..letak washing machine kat luar umah setelah pasang tile sendiri siap..kalu bleh sume dia nak wat sendiri laa ni berangan nak wat tile dpn umh lak..grill umah ni pon dia buat sendiri..huhu haru tol tp ada lah baik buruk nyer..baiknya jimat la ongkos n puas ati dia..buruknya kdg2 bkn perfect mcm pakar laa ada senget benget gak ckit not "zero defeat" ler..n one more amik byk masa kalu cuti mcm ni okla..aku pon bukan kisah sgt dah cita2 dia nak jd McGyver kot..soh aku jd assistant x bertauliah la tukang hulur barang n tukang komen..skang ni nayli pon join skali jd second assistant kpd ayah dia..dia amat lah teruja ngn skru tangga n segala mcm tu..anak aku ni bukan lady sgt ala2 boyish gitu x heran la kalu bear2 ni..kalu screwdriver, ball, kereta, wayar2 n gadget n keje2 "pomen" nie amat lah kagum n teruja..nak warisi ayah kot hahaha..tu jela tuk arini..

k take care.


PETALING JAYA: (4) A 20-year-old woman suffering from Influenza A(H1N1) died at 9am on Tuesday, the fourth person to die in Malaysia due to the virus.

The woman, who had contracted the virus through a local transmission, died at the Malacca Hospital.

Health Ministry director-general Tan Sri Dr Ismail Merican said the woman had only been admitted to hospital on July 26, 10 days after contracting the disease.

He added that the woman suffered from obesity and had died of pneumonia.

In TANJUNG MALIM in Perak, Universiti Pendidikan Sultan Idris has been closed for seven days starting Wednesday after an unconfirmed number of students showed flu-like symptoms.

State Health Committee chairman Datuk Dr Mah Hang Soon said the concerned students had been sent to the Tanjung Malim Hospital for a check-up.

Those who have exhibited symptoms have been quarantined on campus, while thousands of other students have been sent home.

In GEORGE TOWN, three schools and a university campus were also affected.

Penang Health, Welfare, Caring Society and Environment Committee chairman Phee Boon Poh confirmed that the MRSM Kepala Batas and two classes at SK Kepala Batas were closed, starting Tuesday, for a week.

“The other two are the Universiti Sains Malaysia engineering campus near Nibong Tebal and Jit Sin A Primary School in Bukit Mertajam which are closed starting today (July 29) for a week,” he said Wednesday.

He did not reveal the numbers of students infected but said they were “cluster cases of influenza-like illness.”

H1N1 situation getting worse

H1N1 situation getting worse

PUTRAJAYA: Malaysia has recorded its first influenza A (H1N1) related death from a local transmission, signalling a worsening of the situation in the country.

The (3) 42-year-old man, who died on Monday, was the third death caused by the virus.

Two earlier deaths were linked to imported cases involving (2) a 46-year-old Malaysian man who worked in Belgium, who died last Sunday and a (1) 30-year-old Islamic finance student from Indonesia who died on July 21.

Health Minister Datuk Seri Liow Tiong Lai said the third victim was reported to have died of severe pneumonia with multi-organ failure at 4.40pm on Monday after being treated for 10 days in a private hospital in Kuala Lumpur.

He said the victim had received outpatient treatment from several private clinics and hospitals since July 6 before being referred and admitted to the private hospital on July 18.

“He was diagnosed as suffering from diabetes mellitus and chest X-ray showed that he also had pneumonia,” he told a press conference yesterday.

Liow said the victim was transferred to the intensive care unit after suffering breathing difficulties and requiring a ventilator but his condition continued to deteriorate.

A throat swab taken on July 22 confirmed that the man was H1N1 positive.

“The swab was taken very late on July 22. All three victims died in the hospitals and now we’ve found out that the treatment came to them very late. I’m very concerned.”

Liow said he had directed all private clinics and hospitals to be more vigilant and to be on high alert as well as have the anti-viral drug, Tamiflu, to handle the H1N1 cases.

“Everyone must be responsible. We are already at level six. If you have flu and cough, take it seriously,” he said, adding that the death risk for those infected with H1N1 was 0.4% to 0.5%.

He advised the public to wear masks, take care of their personal hygiene and to practice social distancing if they were having sore throat and cough.

He said those with flu-like symptoms must go to the hospital and if confirmed to have the H1N1, to take Tamiflu.

Asked whether local users had suffered side-effects after taking Tamiflu as experienced by some foreign users, Liow said: “No. Not in Malaysia.

“At the early stage, the Health director-general had warned the public not to simply take Tamiflu. Take it only when you have the symptoms.”

He also said 95 new local H1N1 cases were reported yesterday making the total number thus far to 1,219.

Of the figure, 53% or 645 are local infections while 47% or 574 are imported cases.

“Local transmission cases have exceeded imported cases. Our local infections is spreading so fast throughout the country with 19 new clusters. This is a bad sign,” Liow said.

sumber : the star online
Perbandingan antara demam
selsema dan influenza..please take note of your health peeps (teramat lah scary)..


hari ini dikhabarkan 3 org kakitangan kesihatan Dungun (we called barisan hadapan) +ve Ah1N1 and jgn tekezut if one of them is a doctor. hurmm mcmane if saf hadapan dah tumbang, kite saf belakang ni just prepare for the worst laa gamaknya. takkan spital pon nak tutup mati akal pe..byk lg org y menderita sakit lain kat dalam tu..and sek. teknik beside politeknik tu pon dah ade kes..


k see u..take care


A(H1N1): Sekolah rendah, politeknik di Pulau Pinang ditutup

PULAU PINANG: Sebuah sekolah rendah dan sebuah politeknik di negeri ini diarah tutup selama seminggu mulai hari ini berikutan terdapat pelajar dijangkiti virus Influenza A (H1N1).

Pengerusi Jawatankuasa Kesihatan, Kebajikan, Masyarakat Penyayang dan Alam Sekitar, Phee Boon Poh berkata, sekolah berkenaan ialah Sekolah Rendah Jenis Kebangsaan (SRJK) Aik Keow, di Teluk Air Tawar dan Politeknik Seberang Perai, Permatang Pauh.

"Kementerian Kesihatan telah mengarahkan penutupan serta merta selepas 16 murid sekolah dan 36 pelajar politeknik itu dijangkiti wabak berkenaan," katanya kepada Bernama ketika dihubungi di sini hari ini.

Katanya, kesemua mereka yang dijangkiti virus itu kini dikuarantin dan berada dalam keadaan stabil selepas menerima rawatan.

sumber: mstar online

Adakah negara kita semakin huru hara angkara selsema bab! ini. Adoi pening seketika. Penularan wabak yang semakin meluas menyebabkan warga kita semakin cemas, panik n kaget. Kat area dungun ada khabar angin sek men sains pon diarahkan tutup n tadika-tadika berdekatan. And one more sek kat area kuala abang. Warga Dungun pon sudah kelihatan dengan mask masing2 bagi mencegah wabak pandemik ini. Perlukan kerajaan negeri mengisytiharkan darurat bagi daerah dungun versi poyoz aku, mcm laa best sgt situasi gitu.

How to slow down the spread of H1N1

1. Perlulah menutup mulut apabila batuk.

2. Jika mengalami demam dan selesema digalakkan memakai topeng (jgn beli kat farmasi harganya dah berganda, dptkan percuma dari pusat kesihatan or handmade laa or purdah pon orait).

3. Selalu membasuh tangan (cap dettol pon ok).

4. Sentiasa duduk di rumah.(ape ke halnya yoep cuti dok kat umah huhu amat lah haru)

K lu pk la sendiri...

KUALA TERENGGANU: The Sultan Mizan Zainal Abidin Polytechnic in Dungun is closed for eight days starting today after four of its students are suspected of being infected with the Influenza A(H1N1).

The polytechnic's student affairs department head Khairul Azhar Mohamed said the first semester students, who came to register at the campus on July 6, were now under quarantine at the campus' hostel.

"The closure is on the advice of Dungun health officers. The campus will be opened on Aug 1," he said when contacted.

Khairul Azhar said the registration for post-industrial students, which was to be held on Monday, had been postponed to Aug 3.

Two days ago, another higher learning institution, the Universiti Teknologi Mara (UiTM) campus in Dungun was closed for 10 days to prevent the spread of the virus among students. - Bernama

K sume take a good care...mtk dijauhkan laa penyakit tu...amin